A környezetünkben a minden napos életünkben elöforduló ételek,gyümölcsök,növények hogyan hatnak szervezetünkre külsőleg -belsőleg:
PL:
MÉZ:
Szépít
A sebgyógyításban és a bőrápolásban a méz bevált szernek számít. Segíti a sebgyógyulást, gyakran használják adalékanyagként a különféle bőrbetegségekhez készített kenőcsökben és krémekben valamint mostmár egyre több tusfürdőhöz testápolóhoz /stb/ .
Arcpakolás:
Tip:
száraz bőrre: kényeztesd a bőröd mézes túrópakolással. Zsíros túrót keverj össze mézzel, és kend az arcodra, kihagyva a szemkörnyéket. 15 perc múlva mosd le! A méz és a túró táplálja és megnyugtatja a száraz, irritált arcbőrt.
nórmál bőrre: kényeztesd a bőröd mézes túrópakolással. Normál túrót keverj össze mézzel, és kend az arcodra, kihagyva a szemkörnyéket. 15 perc múlva mosd le! A méz és a túró táplálja és megnyugtatja a arcbőrt.
zsíros bőrre: kényeztesd a bőröd mézes túrópakolással. Zsírszegény túrót keverj össze mézzel, és kend az arcodra, kihagyva a szemkörnyéket. 15 perc múlva mosd le! A méz és a túró táplálja és megnyugtatja az irritált arcbőrt.
HOGYAN HAT A MÉZ AZ ANYAGCSERÉRE?
Az emberi anyagcsere egyik legnagyobb és legfontosabb szerve a máj. Hogy a testi (szomatikus) sejtek, és elsősorban az agy számára folyamatosan biztosítani tudja a szükséges szőlőcukrot, a máj szénhidrátot tartalékol, glikogén formájában tárolva a szőlő- és gyümölcscukrot (ez az elágazó szénhidrátmolekula a növényekben előforduló keményítőnek felel meg). Ha fokozott igénybevétel esetén mézet fogyasztunk, a máj rendkívül gyorsan megújítja glikogéntartalékait. Ez egyrészt a gyümölcscukor nagy arányára, másrészt pedig a méz kolintartalmára vezethető vissza. Gyümölcscukorból feleannyi idő alatt képes glikogént előállítani a szervezet, mint azonos mennyiségű szőlőcukorból. A glikogénképződést a máj szénhidrát- és zsíranyagcseréjét szabályozó kolin is gyorsítja. Ez a vitaminokhoz hasonló anyag teszi lehetővé a zsír elszállítását a májból, meggátolva a szerv elzsírosodását.
Serkenti az emésztést!
A méz íze több mint 120 fajta aromaanyagból tevődik össze. Ezek a vegyi anyagok azonban nagyobb hőmérsékleten elpárolognak, ha tehát a mézet 40 Celsius fok fölé melegítjük, ízanyagai jelentős károsodást szenvednek. Az aromaanyagok étvágyfokozó hatásúak, és serkentik az emésztőnedvek, enzimek és hormonok kiválasztását.
8-ból 5 amimosav!
Felnőttek esetében a nélkülözhetetlen aminosavak száma 8; a gyermekek számára tízféle aminosav rendszeres bevitele szükséges. Valamennyi esszenciális aminosavnak egyszerre kell a szervezet rendelkezésére állnia. A méz tartalmazza azt az öt aminosavat, amely mondjuk egy péksüteményben nem a megfelelő mennyiségben van jelen.
Kísérletek bizonyítják, hogy a virágpor serkenti az immunrendszert, és jótékonyan hat a bélműködésre.
----------------------------------------------------------------------------------------------