A szabadgyökök és az antioxidánsok hatása szervezetünkre:
A szabadgyökök olyan molekulák vagy molekula részletek, amelyek könnyen és gyorsan kapcsolatba lépnek más vegyületekkel (gyógyszerek, vegyszerek, dohányfüst).A környezetünkben lévő szabadgyökök, melyeket élelmiszerekkel elfogyasztunk belélegzünk vagy a bőrön át jutnak testünkbe, befolyásolják szerv A szervezet védekezési rendszere (pl.: belső szerveink védőréteggel vannak bevonva) sokáig képes megakadályozni, hogy a szabadgyökök káros folyamatokat indítsanak el. Védőerőnket szintén táplálék útján kapjuk (az E-vitamin, Béta-karotin, C-vitamin és a szelén segítik egymás munkáját az oxigén szabadgyökök pusztításában).A felszabaduló oxigén mennyisége attól is függ, milyen ételt fogyasztottunk, és nagyban függ az emésztésünktől, az emésztési szervek képességétől is. Minél nagyobb a szervek leterhelése, annál több oxigén-szabadgyök forog a szervezetünkben.
Antioxidáns: segít semlegesíteni a sejteket károsító szabadgyököket